Negatief zelfbeeld en onzekerheid

Karin Plas - Therapeut Bollenstreek

Wat gebeurt er

Mensen met een negatief zelfbeeld hebben vaak wel een positief beeld van andere mensen. Het lijkt alsof andere mensen succesvol en geliefd zijn. En dat terwijl zij zelf zo vaak het idee hebben onhandig te zijn, niet slim uit de hoek te komen dus eigenlijk op veel gebieden minder waard zijn dan die ander.

Heel zwaar natuurlijk als je dag in dag uit met deze gedachten leeft. Op sommige dagen is dit gevoel er meer dan op andere dagen. Op onverwachte momenten kan er iets gebeuren wat dat gevoel weer naar boven laat komen.


Hoe ga je daarmee om

Er zijn verschillende manieren om met dit gevoel om te gaan. Je kunt hard je best doen om te voorkomen dat anderen doorhebben dat je niet goed bent. Je houdt iedereen te vriend en zorgt ervoor dat je geen fouten maakt.

Op deze manier probeer je te voorkomen dat anderen kritiek op jou hebben.

Een andere manier om kritiek te voorkomen is door jezelf onzichtbaar te maken. Je trekt je terug en zorgt dat je niet opvalt, zo is er ook niemand die aandacht aan je besteedt.


Wat doen we in de therapie

Tijdens therapie onderzoeken we niet alleen hoe dit negatieve zelfbeeld is ontstaan. Veel belangrijker is om een nieuw positief zelfbeeld te ontwikkelen. Dit is zeker niet makkelijk, maar een eerste stap kan zijn om eens kritisch naar je eigen gedrag te kijken.

Wat doe je zelf waardoor je dit negatieve zelfbeeld onbewust in stand houdt? We gaan oefenen om anders naar jezelf te kijken, leren om jezelf te waarderen. Je leert oog te hebben voor al die kleine mooie en goede dingen die ook bij jou horen.

Dit is een manier om te leren geloven in de overtuiging dat jij er ook mag zijn, ondanks de fouten die je maakt of ondanks de dingen die je wellicht niet helemaal perfect doet. Door jezelf te waarderen leer je open te staan voor de waardering die anderen jou geven!

Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken?
Neem dan gerust contact met mij op.

Karin Plas
Geregistreerd bij NFG en RBCZ