Grenzen aangeven en keuzes maken

Karin Plas - Therapeut Bollenstreek

Lastig

Voor sommige mensen is het lastig om de eigen grenzen aan te geven. Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn. Wellicht dat je op de automatische piloot reageert op wat een ander nodig heeft en wat een ander van jou verwacht. Of je durft geen nee te zeggen omdat je bang bent voor de reactie van de ander.

Op het eerste gezicht is dit helemaal niet zo gek, je leeft met anderen samen en je wilt de harmonie bewaren. Je bent er misschien gewend aan geraakt om de behoefte van andere te vervullen, zodat je helemaal niet meer bewust bent van jouw eigen behoeften.

Grip krijgen op je leven

Door beter na te gaan wat jij zelf wilt en wat je nodig hebt om je goed te voelen, kun je meer grip krijgen op jouw leven. Je krijgt hierdoor meer balans tussen wat voor jou zelf belangrijk is en wat jouw omgeving van jou hoopt te krijgen.

Dit is ook goed voor de ander want uiteindelijk zul jij minder frustratie en irritatie voelen en minder roofbouw op jouw lichaam en geest plegen… waardoor je een gelukkiger (mede)mens wordt!

Wat doen we in de therapie

Ik wil je graag helpen om beter naar je lichaam en gevoel te luisteren en jouw eigen behoeften duidelijk in kaart te brengen. We onderzoeken jouw ervaringen en kunnen samen oefenen met moeilijke situaties.

Het kan ook goed zijn om samen de oorzaken te onderzoeken door situaties uit het verleden goed te bespreken. Dat kan best lastig zijn, maar uiteindelijk kom jij hierdoor sterker in je schoenen te staan.

Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken?
Neem dan gerust contact met mij op.

Karin Plas
Geregistreerd bij NFG en RBCZ